Lososa zbavte kůže a případných kostí, čisté maso si dejte zatím stranou, nakrájené na kostky.
Všechny odřezky vložte do studené vody, do které jste přidali bobkový list a nové koření. Vařte přibližně 15-20 minut, pak vývar slijte.
Zatímco se rybí vývar vaří, orestujte nasucho drobně nakrájený pórek, celer a mrkev.
Přidejte na větší kostky nakrájenou kedlubnu a vše zalijte scezeným rybím vývarem.
Přidejte pepř.
Vařte, dokud zelenina nezměkne.
Přibližně polovinu polévky včetně zeleniny odeberte a rozmixujte dohladka spolu se zakysanou smetanou. Směs zatím nechte stát stranou.
Do čiré polévky se zeleninou přidejte kostky lososa a toho velmi krátce povařte na mírnou teplotu. Maximálně 2 minuty. Moc s ním nemíchejte, ať se nerozpadne.
Pak přidejte rozmixovanou směs se zakysanou smetanou, opatrně promíchejte a jen krátce prohřejte (nevařte, ať se smetana nesrazí).
Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvým koprem nebo petrželkou.